Ponedeljek, 19. februar 2024

Primerjava med montažno in tradicionalno gradnjo

Primerjava med montažno in tradicionalno gradnjo je ključna, saj omogoča vpogled v različne vidike poslovanja, kot so energetska učinkovitost, funkcionalnost konstrukcije, stroški vzdrževanja ter kakovost uporabljenih materialov in njihov vpliv na zdravje uporabnikov. V gradbeni industriji se vedno bolj poudarja trajnost, kar pomeni uporabo okolju prijaznih materialov, ki se lahko reciklirajo.

Različni konstrukcijski sistemi v gradbeni industriji vključujejo zidano gradnjo, armiranobetonsko gradnjo, jekleno gradnjo, leseno gradnjo ter skeletno gradnjo. Lesena gradnja obsega tako masivno gradnjo iz lesenih plošč kot tudi skeletno gradnjo, ki vključuje križno lepljene lesene plošče in mozničene lesene plošče.

1. TRAJANJE GRADNJE:
Pogosto se uporablja tudi skeletna gradnja, pri kateri se stene sestavijo na samem gradbišču. Pomembno je tudi upoštevati čas za izdelavo temeljev, ki zahteva vsaj tri tedne sušenja betona. Če se odločite za gradnjo kleti, se lahko čas podaljša, vendar se nato gradnja nadaljuje hitreje. Pričakovano trajanje gradnje montažne hiše je približno 6 mesecev. V primeru skeletne gradnje ali čakanja na izdelavo sten v tovarni, se lahko čas gradnje podaljša tudi na več kot 10 mesecev (pri izvedbi na ključ).

Montažna gradnja se izkaže s hitrostjo, saj se stene pripravijo vnaprej, nato pa se prenesejo na gradbišče in sestavijo.

V preteklosti je bila tradicionalna zidana gradnja pogosto dolgotrajna, lahko tudi trajajoča leto ali dve. S sodobnimi sistematičnimi rešitvami, ki vključujejo brušeno opeko, pa je mogoče graditi do trikrat hitreje kot pri klasičnem zidanju z malto. Trajanje gradnje z opeko je odvisno tudi od izbire izvajanja po fazah ter financiranja.

 

2. KLETNE ETAŽE:
Pri gradnji zidane ali montažne hiše je treba kletno etažo načrtovati kot armiranobetonsko ali deloma zidano
. Nad njo se lahko izvede zidana ali montažna gradnja. Na nagnjenem terenu se pogosto odločijo za kletno etažo, zato je pomembno, da graditelj pravočasno izbere izvajalca montažnega dela. S tem se lahko projektant prilagodi zunanjim dimenzijam kletne etaže, ki morajo ustrezati nadaljnji gradnji in postavitvi montažnih sten.

 

3. IZOLACIJSKE LASTNOSTI:
Če so stene pravilno sestavljene, lesena hiša ponuja odlične izolacijske lastnosti.
Pri izbiri materiala za toplotno izolacijo zunanjih sten je priporočljivo uporabiti naravne materiale, kot so lesena volna, celulozni kosmi itd. Ti materiali morda ne nudijo najvišje izolativnosti, vendar so primerni za hiše z visoko energetsko učinkovitostjo. Zahvaljujoč strukturi lesenih konstrukcij je mogoče izolacijo namestiti tudi med nosilce, kar omogoča tanjše stene.

Opečnate hiše uravnavajo vlažnost tudi med uporabo, ko so ustrezno posušene, in preprečujejo pregrevanje, kar je nasprotno pri montažnih hišah, ki se hitreje segrejejo. Pri sodobni gradnji opečnih hiš je poudarjena visoka toplotna kapaciteta, ki igra ključno vlogo pri ustvarjanju udobne in zdrave bivalne klime. Z uporabo najnovejših sistemskih rešitev, ki vključujejo že vgrajeno toplotno izolacijo, lahko dosežemo najvišje energetske standarde, brez dodatne izolacije.

 

4. TRAJNOST IN ZAŠČITA KONSTRUKCIJE PRED POTRESI TER POŽARI:
Glede varnosti je pomembno vedeti, da so križno lepljeni ali mozničeni leseni elementi bolj odporni na zunanje vibracije in druge vplive.
Pravilno obdelan les je namreč prožen, kar prispeva k stabilnosti konstrukcije. Lesena masivna konstrukcija se izkaže za bolj ognjevarno v primerjavi z armiranobetonsko ali jekleno, saj se les sam zavaruje in je tudi lažji. Če pride do zoglenitve, se les zaščiti in ne podre. Nasprotno pa pri armiranobetonski ali jekleni konstrukciji visoka temperatura oslabi jeklo, zaradi česar se konstrukcija, ob obremenitvi s svojo težo, lahko podre.

 

V luči razprave med montažno in tradicionalno gradnjo je ključno izbrati pravo rešitev, ki bo ustrezala vašim potrebam in ciljem. Če želite izvedeti več o možnostih gradnje ali pa iščete strokovno svetovanje za vaš projekt, vas vabimo, da nas kontaktirate. Naša ekipa vam bo z veseljem pomagala pri uresničitvi vaših gradbenih načrtov in zagotovila optimalno rešitev za vaše poslovne ali osebne potrebe. Zgradimo skupaj vašo prihodnost!