Kako pomembna je svetloba v stanovanju?

Življenje v svetlem stanovanju lahko močno vpliva na vse, od kakovosti življenja do kakovosti izgleda vaše notranje opreme v stanovanju. Zaradi tega ni čudno, da ima večina novozgrajenih stavb visoke stropove, velike steklene panoramske površine in premišljeno osvetljeno notranjost s prihidom naravne svetlobe. 

Raziskali smo kaj lahko pri premišljeni osvetljenosti notranjih bivalnih prostorov tako pozitivno vpliva – dovolite  nam, da vas razsvetlimo. 

Predstavljamo vam 5 prednosti življenja v stanovanju:

  • Naravna svetloba bistveno spremeni estetiko stanovanja in prinaša čudovit naravni izgled, materialom ter barvam v stanovanju daje jasnost in bogate detajle opremljenem stanovanju, ki jih sicer ne bi opazili.  Z naravno svetlobo, ki doseže vse konce vašega doma z vključenimi rastlinami bo življenje v bivalnih prostorih prispevalo k koristni estetiki. 

  • Verjetno najpomembnejša prednost pri postavitvi premišljene osvetljenosti v vašem življenjskem prostoru daje pozitivno okrepitev vašega duševnega zdravja. Raziskave so dokazale, da naravna osvetlitev pomaga ljudem, da so srečnejši, bolj zdravi, mirnejši in bolj produktivni. 
    Seveda lahko v zimskih mesecih zaradi temnih večerov težko izkoristite ugodnosti naravne svetlobe, kar lahko privede do slabega razpoloženja. Če želite poživiti vzdušje, ustvarite okolje za prijetno in dobro razpoloženje z občutki dobrega počutja in zadovoljstva "hygge"[JB1] , sveče pa so lahko vaš novi vir tople, "naravne svetlobe".

  • Z zunanjo svetlobo, ki se razprostira v vašo spalnico, se bodo vaši vzorci spanja podzavestno sinhronizirali z zunanjim svetom in ustvarili bolj naravno rutino. Če v vaših spalnih prostorih skozi jutro postopoma sveti naravna svetloba, je zbujanje nežnejši in bolj naraven postopek kot občutek za gumb za dremež v temi. Če bi dopustili Zemljini orbiti, da v celoti narekuje vašo budnost bi se v zimskih mesecih pretirano spočili, zato svojo rutino ustrezno prilagodite zunanjemu svetu. 

  • Eden izmed najpomemnejših faktorjev vaše nepremičnine je, vsak dobroizkoriščen centimeter vaših prostorov kateri vam nudi ogromno priložnosti, da vaš prostor izkoristite kar se da maximalno. Namesto, da premikate stene za razširitev prostora pustite nekaj naravne svetlobe in dovolite optični iluziji, da deluje skozi zračno linijo čez celotni prostor. 

Če že govorimo o prihranku denarja ima lahko naravna svetloba dramatične učinke na vaš račun za energijo. Ogromen del energije, porabljene v domovih, gre za razsvetljavo in nadzor temperature. Inteligentna arhitektura, ki se osredotoča na naravno svetlobo, bo pomagala naravno osvetliti in ogrevati vaš dom, zmanjšati stroške energije – in tudi okolju boste naredili uslugo!

Torej, ko iščete naslednje stanovanje v katerem bi živeli (ali celo vlagali), upoštevajte naravno svetlobo, ki je na voljo v celotnem stanovanju. 

Do naslednjič...

Ekipa RCN